5/28/11

Modal ?

Bertindak melakukan platform segera.


Pertanyaan yang sering diajukan bila nak mula perniagaan iaitu modal. Modal yang utama adalah diri kita sendiri. Jika kita tak keluarkan modal diri kita , bagaimana kita nak mulakan sesuatu perniagaan. Apabila kita tidak 100% melangkah untuk bertindak bagaimana modal kedua dapat dihasilkan. "Jika ada kemahuan , disitu ada jalannya". " Hendak seribu daya , tak nak seribu alasan".

Modal kedua baru kita gelarkan "korban" iaitu berapa perlu dilaburkan untuk memulakan perniagaan tersebut. Untuk sesuatu perniagaan ia sebenarnya bergantung kepada jenis perniagaan yang kita hendak mulakan. Sebagai contoh jika anda hendak ke kuala lumpur , kenderaan apakah yang anda akan pilih untuk sampai ke destinasi anda, adakah yang paling laju atau yang paling perlahan? Modal tidak menentukan kejayaan anda tetapi modal boleh mengerakkan anda cepat untuk sampai ke destinasi yang hendak dituju .

Untuk capai kejayaan modal perlu selari dengan ilmu dan bimbingan. Anda ada jet, tetapi tidak tahu bagaimana nak kendalikan jet tersebut ...maka sudah pasti anda dan jet anda akan menjunam dan akhirnya. Anda faham sendiri la apa yang berlaku. Disebabkan itu , modal kedua sama pentingnya dengan ilmu dan bimbingan .

Tanpa bimbingan perniagaan anda mungkin tidak dapat bertahan lama, tanpa modal anda sukar bergerak . Jika anda pilih basikal , maka anda tetap akan sampai ke destinasi tersebut, namun begitu anda akan ambil masa yang terlalu lama untuk sampai. Kesimpulannya. Modal perlu selari dengan ilmu dan bimbingan yang diberi. Dan modal akan menentukan kepantasan kejayaan anda. Bakal usahawan yang bijak akan memilih perniagaan yang mempunyai kenderaan yang pantas juga beserta ilmu dan bimbingan bagaimana hendak berjaya dengan cepat.
No comments:

Post a Comment