AKU DAN AKADEMI

AKU DAN AKADEMI

Assalammualaikum kepada semua pelayar blog ini,

Aku hanyalah insan biasa yang dulunya bekerja sebagai Pembantu Jurutera di sebuah kilang di Pulau Pinang. Permulaan gajiku bermula dari RM1500 hinggalah mencapai selepas hampir 12 tahun bekerja ke pendapatan bulanan RM2000. Kalau nak dikirakan kenaikan gajiku hanya RM41.70 sahaja setahun. Wow !! selama ini aku tidak terfikir untuk mendapat kenaikan gaji yang sebegitu rupa kerana komitment yang diberikan sepenuh hati dan dengan bekerja shift membuatkan aku tidak teragak agak untuk berhenti. Aku rasa aku langsung tidak mencapai apa apa kejayaan dan sikit pun tidak dapat merubah kehidupanku...Hutang tak payah cakaplah... dengan pendapatan RM2000 itu tidak mencukupi untuk menampung kehidupan dan keperluan harian.

Dalam mengharungi kehidupan kita ini, aku rasa ingin berkongsi apa yang sebenarnya kita sebagai pekerja atau rakyat sedang alami sekarang. Sebelum tu untuk pembaca blog ini anggaplah aku sebagai kawan kerana apa yang akan dicatatkan disini hanyalah cetusan seorang kawan kepada kawan iaitu ANDA.

Baiklah...Hari demi hari , bulan demi bulan , tahun demi tahun berlalu..... lihatlah sekeliling kita... perubahan satu persatu sedang berlaku , kemudian lihatlah diri dan kehidupan kita kembali .... apa yang berlaku pada diri dan kehidupan kita... tetap sama..maksudnya diri dan kehidupan kita tidak berubah... tiada peningkatan, tiada pembaharuan, agak tiada kejayaan yang berlaku...cukup bulan ambil gaji , hasil pendapatan kita tetap sama...
Renungkan sebentar...........

Tetapi sebaliknya berlaku disekeliling kita... Bangunan baru didirikan, jalan baru diturap, style berpakaian juga semakin bertukar tukar , teknologi semakin lama semakin canggih...Cthnya dulu kita guna windows95 tapi sekarang dah windows 7... dan macam macam lagi.
Renungkanlah........

Kalau kita tanya orang tua-tua dulu, teh o satu cawan minum kat warung berapa agak harganya... mereka akan beritahu dalam lingkungan 5sen je... tapi lihatlah berapa harga teh o sekarang , kalau warung biasa pun kurang kurang RM1.00 dan kalau kedai mamak dah tentu lingkungan RM1.30...kalau dulu rumah teres hanya RM25K tetapi sekarang rumah flat RM80K.
Kenapakah ini semua berlaku....Renungkanlah...

Wahai kawan-kawanku diluar sana.. sedarlah dari mimpi...Kalau boleh aku ingin menjerit untuk menyedarkan semua orang bangunlah! Bangunlah dari mimpi...apa yang telah berlaku pada diri kita...sedarlah!! Kita masih lena diulit intan...Kita berbangga dengan apa yang kita kecapi sekarang, tapi sebenarnya masih tidak mencukupi...Sebenarnya , apa yang aku maksudkan dan ingin memperingati kawan kawanku diluar sana . Tahun demi tahun inflasi meningkat, perbelanjaan keperluan kita juga meningkat, kenaikan harga barang tahun demi tahun, aku tidak nyatakan lagi kadar faedah bank, BLR dan lain lain lagi... ANDA semua sedia maklum wahai kawan kawanku... Renungkanlah...

Aku juga sayu melihat ramai GRADUAN yang telah tamat pembelajaran di Universiti dan Kolej setiap tahun... Melihat mereka suka dan bergembira kerana habis berpenat dan pecah otak selepas 3 tahun dan 5 tahun bertungkus lumus untuk mendapatkan sehelai sijil, diploma dan Ijazah... tapi malangnya.... diluar sana kebanyakannya hanya sia-sia... 1 jawatan kosong , yang beratur nak pohon 300 graduan beratur untuk temuduga... Ke mana arah mereka...jika di Malaysia ada 20 Universiti. katakan setiap 1 Universiti keluarkan 500 pemegang Ijazah setiap tahun, maka syarikat-syarikat di Malaysia perlu tampung 10,000 jawatan kosong untuk mereka.
Renungkanlah.......

Maka dengan itu.....Bangkit! Bangun! Sedarlah!! Jangan berpeluk tubuh lagi...Ayuh semua kita lawan inflasi dengan membuat platform baru untuk semua kawan-kawan yang bekerja swasta, kerajaan, bekerja sendiri atau student , buatlah platform untuk diri anda sekarang.

JANGAN BERLENGAH LAGI!!
JANGAN FIKIR-FIKIR LAGI!!
JANGAN TUNGGU-TUNGGU LAGI!!

BIAR AKU DAN AKEDEMI MEMBANTU ANDA SEMUA KERANA AKU TAHU SEMUA KAWAN KAWANKU INGINKAN PERUBAHAN DALAM KEHIDUPAN MASING MASING DARI KEHIDUPAN YANG BIASA MENJADI LUAR BIASA
DAN DARI JADI INSAN BIASA BERUBAH MENJADI INSAN LUAR BIASA.

MARI BERSAMA-SAMA KU BUANG SIKAP MALAS, BUANG SIKAP NEGATIF, BUANG SIKAP CUKUP DENGAN APA YANG ADA, BUANG SIKAP IRI HATI, BUANG SIKAP MALU BERTANYA, BUANG SIKAP TAKUT AKAN KEGAGALAN, BUANG SIKAP TIDAK MAHU BERUBAH, BUANG! BUANG! BUANG! ITU SEMUA ADALAH SAMPAH YANG AKAN MENGAGALKAN KITA DARI CAPAI KEJAYAAN DAN PERUBAHAN DALAM DIRI KITA.


MARI BERSAMA SAMA KU INGIN BELAJAR , INGIN AMBIL TAHU, INGIN BERJAYA, INGIN KAYA, INGIN CAPAI IMPIAN, INGIN KEHIDUPAN YANG LEBIH BAIK, INGIN SELESAI HUTANG, INGIN JADI JUTAWAN DAN INGIN TOLONG ORANG LAIN YANG SUSAH.

NAK TAHU BAGAIMANA ?
NAK TAHU BAGAIMANA NAK BINA PLATFORM ?
NAK TAHU KENAPA ANDA KENA BINA PLATFORM?
NAK TAHU HASIL PENDAPATAN ANDA SELEPAS BINA PLATFORM?
NAK TAHU APA HASILNYA PLATFORM INI DEMI WARIS DAN KELUARGA TERSAYANG ANDA?

BERTINDAKLAH SEKARANG!!!

HUBUNGI SAYA ZURAIMI DI 0195947030 UNTUK TEMUJANJI BAGAIMANA ANDA BOLEH BERJAYA DENGAN PLATFORM YANG KAMI SEDIAKAN. KAMI AKAN BIMBING DAN BANTU ANDA UNTUK CAPAI IMPIAN ANDA DAN UBAH KEHIDUPAN ANDA KEARAH YANG LEBIH BAIK.