9/22/11

IKUT DAN TIRU

Apakah anda tahu apa jenis mesin yang saya paparkan di atas.... ???

Memang semua orang tahu , ia adalah potostat mesin... Saya tak nak
cerita banyak pasal mesin diatas kerana semua tahu apa tugas dan kegunaan mesin ni.. betul tak?

Sebenarnya yang saya nak ceritakan disini adalah perkara yang saya rasa kita semua patut sedar dan patut dah lama sedar...iaitu tentang Agama...Harap kita semua dapat faham apa yang saya nak ceritakan disini..
Tahukah kita yang Agama Islam sudah lama berkembang dan sampai sekarang pun kita dapat lihat , mana -mana negara pun akan ada agama islam...Timur, Barat, Utara dan Selatan ada Agama Islam. Tapi terfikirkah kita bagaimana ia berkembang secara logik akal kita...

Disini saya jelaskan bahawasanya Nabi Muhammad S.A.W telah bersusah payah dalam mendakwahkan Agama Islam, Mengajak manusia taat pada Allah SWT. Tahukah kita bagaimana keadaan manusia pada masa itu... ? 13 tahun Nabi Muhammad  telah bertungkus lumus berusaha... Alhamdulillah... berkat kesabaran Nabi Muhammad SAW telah berjaya mengetuai jemaah  yang terdiri dari Para Sahabat yang setia mengikuti Agama Islam. Para sahabat juga tidak ketinggalan mengikuti sunnah Nabi Muhammad. Apa sahaja yang nabi ajar mereka ikut dan turuti. Apa sahaja yang nabi buat mereka tiru atau ertikata lain para sahabat contohi.

Suka saya cerita kisah Nabi sewaktu melalui satu jalan, ada sebatang dahan yang agak rendah , maka nabi telah membongkokkan diri , maka sahabat ikut. Setelah kewafatan nabi... sahabat yang pernah melalui jalan tersebut.... telah teringat yang nabi pernah membongkokkan diri disitu , maka mereka telah membongkok sambil melintasi kawasan tersebut walaupun tahu dahan sudah tiada...kenapa agaknya? Kerana apa yang nabi buat ada kejayaan.

Bukan itu sahaja.. dikisahkan apa sahaja yang nabi buat...walaupun cara jalan... sahabat akan ikut...Sebab itu Allah redha dengan para sahabat nabi. Nabi S.A.W pernah bersabda ; Sahabat-sahabat ku umpama bintang dilanggit, sesiapa yang ikut sahabat nabi, maka dia tidak akan sesat.

Cuba tuan dan puan lihat bagaimana agama telah berkembang ke seluruh alam....fikirkan lah..!!Oleh itu dalam perniagaan kita perlu ada konsep IKUT dan TIRU.

Ikut siapa? Ikutlah orang yang dah berjaya. Insyaallah anda akan menjadi sepertinya.

Tiru siapa? Tirulah orang yang dah berjaya. Insyaallah anda akan menjadi sepertinya.

Yang paling penting , Ikutlah mereka yang sentiasa taat pada Allah SWT dan sunnah Nabi SAW serta jadilah peniaga yang BERJAYA dan BERTAQWA. Jadilah  Jutawan yang sentiasa merendah diri dan sentiasa membantu insan lain agar menjadi seperti mereka yang berjaya dengan membimbing mereka yang lain.

Mudahan kita semua digolong dalam kategori tersebut seperti sahabat nabi iaitu Saidina Abdul Rahman bin Auf R.A. dan sahabat- sahabat yang lain. Amiin