5/27/11

Nawaitu atau Niat

Bertindak melakukan platform segeraApa niat kita sebelum menjadi usahawan ?
Adakah niat kita untuk diri kita,
Adakah untuk niat diri kita dan keluarga?
Adakah untuk niat diri kita ,keluarga ,masyarakat? Anda tentukan !

Jika anda pilih untuk diri sendiri maka anda hanya pentingkan diri sendiri. Anda tidak akan mementingkan kehendak atau kemahuan pelanggan iaitu masyarakat umumnya. Dalam konsep pemasaran semua kaedah dikenalpasti bagi memuaskan hati kita dan juga pelanggan kita. Jika kita hanya pentingkan diri dalam pemasaran yang kita lakukan kita akan hanya mendapat untung pada diri sendiri sahaja kerana pelanggan hanya kenal kita hanya sebagai penjual bukan rakan kongsi. Kadang kadang kita perlu periksa niat kita ,adakah perniagaan ini hanya untuk diri kita sahaja. Sebaliknya kita mempromosikan dan menjual diri kita agar orang mudah mendekati kita. Akhirnya pelanggan tersebut diabaikan kerana tiada tarikan untuk mereka kembali kepada kita. Maksud rakan kongsi disini ialah penguna atau pelanggan itu membeli dan terus membeli secara berkala, minggu, bulan dan tahunan dan sebaiknya menjadi rakan kongsi kita. Bagaimana ? Kita seharusnya melihat pelanggan atau merasakan mereka menjadi rakan kongsi kita , perlu jalinkan hubungan persahabatan, walaupun kita tidak mengenalinya, walaupun mereka hanya pembeli biasa. Untuk merapati atau menjalinkan persahabatan dengan mereka cukup mudah.. Ramai antara kita merasakan dan menganggap orang-orang disekeliling adalah seperti orang luar. Sebenarnya mereka adalah prospek. Mereka adalah rakan kita mereka adalah sumber dari perniagaan kita. Mulakan dengan senyuman, memberi salam , berjabat tangan, perkenalkan nama kita, bertanya khabar sehinggalah mendapatkan nombor telefon. Anda seakan tidak percaya yang anda telah membina network atau rangkaian anda secara tidak langsung. Saya akan lanjutkan di layaran yang akan datang..Insyaallah

5 faktor untuk berjayaJika nak berjaya perlu ada 5 faktor
1. Perlu ada Model - Pilih syarikat / kedai/ konsep kedai
- Perlu juga ada MENTOR ( Agar anda dibimbing untuk berjaya )
2. Perlu ada Ilmu - perlu datang ke kelas untuk mengetahui produk, strategi, plan, kewangan pemasaran dll
3. Perlu ada Sistem - untuk berjaya kena ikut mentor yang dah berjaya , ikut sistem yang mereka sediakan.
4. Perlu berTindak - Kita kebanyakkannya tiada kuasa untuk bertindak cepat. Jangan menangguhkan atau berlengah dalam membuat tindakan untuk memulakan langkah berniaga kerana ini akan menangguhkan anda untuk berjaya dengan cepat. Jangan lepaskan peluang yang ada!
5. Perlu tanam Impian- memang perlu ada.. kerana tanpa impian anda tidak akan bergerak kearah impian. kerana impian yang ditanam dalam akal kitalah kita sekarang sudah ada motor, kereta, rumah, isteri,suami, anak dll. Tapi masih belum Jutawan. Maka sekarang, kena tanam impian nak dapat duit RM20K, RM50K,RM100K sebulan, nak pakai kereta mewah, rumah mewah dll.

Insyallah BOLEH!!

PELUANG DAN PENGORBANAN

PeluangPeluang sentiasa ada di depan mata. Seekor kucing tidak akan sekali kali melepaskan peluang jika nampak makanannya. Tentunya kucing itu serbu kerana takut terlepas peluang nak makan makanan tadi. Itu binatang yang diciptakan oleh Allah S.W.T . Tapi kita sebagai manusia yang berakal dan dijadikan sebaik-baik manusia, apabila di bentangkan peluang yang baik dan tambahan pula imbuhan yang baik janganlah melepaskan peluang tersebut. Apabila dibentangkan, buatlah tindakan secepat mungkin. Berilah peluang pada diri anda, jangan mengalah sebelum mencuba, Jangan takut sebelum buat, Jangan tunggu, jangan berlengah, jangan berfikir panjang. Jangan bunuh diri kita sendiri kerana tidak rebut peluang yang baik yang dibentangkan. Kerana itu semua akan mengagalkan anda dari berjaya. Apabila orang yang sudah jutawan menunjukkan cara untuk berjaya, kenapa kita berfikir lagi, kenapa kita berlengah lagi, kenapa kita menunggu lagi... mereka dah pun berjaya, mereka dah harungi semua onak dan duri . mereka dah berfikir lebih lama dari kita. Ikut gerak , tips mereka, pantang larang mereka , insyallah... Anda akan jadi hebat dan berjaya seperti JUTAWAN
tersebut. Peluang bukan ditunggu tapi dicipta , direbut oleh orang yang mahu berjaya... renungkanlah...

Pengorbanan


Kita tidak faham apa itu pengorbanan. Sebenarnya dalam apa jua dalam kehidupan kita perlulah ada pengorbanan. Nak belajar kena cari ilmu, kena pengorbanan. Contohnya:- pelajar perlu ke sekolah untuk mendapatkan pelajaran di sekolah. Suri rumah perlu ke dapur untuk membuat juadah. Pergi ke tempat kerja untuk mereka yang bekerja kilang , pejabat dan sebagainya. Semuanya perlu di tempuhi dengan pengorbanan. Kita tidak akan dapat lari dalam menempuhi suka dan duka , pahit manis kehidupan...nak pergi kerja perlu melangkah ke tempat parking kereta , kemudian kita hidupkan kereta , kemudian nak harungi kesesakan lalu lintas dan macam-macam lagi. Tidak ada yang mudah...begitu juga dalam perniagaan , banyak cabaran yang perlu di harungi , namun begitu jika ada panduan , bimbingan dan bantuan dari orang yang telah berjaya , bukankah itu sesuatu yang mudah bagi kita untuk berjaya. Kerana apa? Kerana mereka yang dah berjaya telah pun mengharungi dugaan, kesusahan , sehingga mereka sudah pun berjaya ke tahap yang membanggakan , maka kenapa kita tidak ikut mereka yang sudah pun berjaya...Renungkanlah.

Kenapa Kita Ada Sikap Begini?

Sikap orang kita!
Baby dalam gambar diatas bukan mengejek tapi mengigau !

Inilah kebanyakannya sikap kita yang suka menunggu , melihat mengejek, mengkeji, mencemuh, mengata dll. Kenapa ada sikap begini?

Orang kita nak belajar bisnes, kita senyum sinis.
Orang kita dah habis belajar bisnes , kita kata nanti cari keja kilang gak tu!
Orang kita nak mulakan bisnes, kita kata jangan nanti rugi.
Orang kita dah mula buka bisnes , kita kata tak lama nanti tutupla bisnes dia tu,
Orang kita nak jadi kaya, kita kata mana boleh! Cina pegang ekonomi!
Orang kita nak buka cawangan , kita kata jangan! nanti tak boleh fokus! Cukup satu!
Orang kita dah tukar kereta mahal, kita kata kereta pinjam! Menunjuk la tu!
Orang kita Pakai baju berstyle sikit, kita kata mengada! tak padan ngan muka pun!
Orang kita nak beli rumah banglo , Kita kata kelentong la tu!
Orang kita beramal sebab kaya , Kita kata duit tak berkat kut dia bagi tu ! Ntah.. ntah.. duit..
Orang kita nak kongsi bisnes , kita kata aku nak tengok kamu berjaya dulu! baru aku buat!
Orang nak jadi Jutawan, kita gelak .. hahaha Gila!!!

Itulah sikap orang kita... dan sememangnya memang layak la kita berada ditahap yang terendah. Kita tak akan berubah dengan sikap kita begini. Tolonglah!! Wahai kawan kawan ku ... berubah sikaplah...

NEGATIF TO POSITIF... susah ka...

Tanpa bimbingan , mana arah anda?


Kenapa kita gagal?
Jawapannya kerana perkara yang kecil pun kita tak boleh buat sebab tu kita gagal dan sebab itu juga kita tertinggal kuasa ekonomi. Orang lain maju kehadapan tapi kita berundur ke belakang. Itulah sikap kita yang sentiasa berasa diri kita lemah... Apa akan jadi jika semua bayi yang merangkak kemudian hendak belajar berdiri , selepas 3 kali mencuba , bayi tadi mengaku sudah tidak boleh berdiri, give up...papa saya give up... akhirnya semua bayi akan berada dalam keadaan merangkak .... termasuklah kita .. bekerja, makan angin dan lain lain dalam keadaan merangkak. Kita kena jadi macam bayi ... tidak pernah putus asa mencuba...dari meniarap , merangkak kemudian berdiri, berjalan dan akhirnya berlari.

Untuk berjaya kita perlu ada mentor, Siapa mentor kita itu?
Jawapannya mentor yang berjaya dalam kehidupannya. Jika dalam perniagaan,carilah usahawan yang sudah bergelar Jutawan. Tuntut ilmu dari dia, dekati dia, lihat amalannya, lihat tingkah lakunya. Serapi, fahami dan hayati segala-gala apa yang diajarinya. Buat apa yang diajarinya. Pasti kita ikut jejak langkah mentor kita. Carilah mentor yang bukan hanya kejar kekayaan dunia, tapi juga mentor yang juga kejar akhirat. Memang ada mentor yang mempunyai 2 faktor diatas. Carilah mentor yang membantu kita dan membimbing kita dengan ikhlas iaitu tanpa meminta haknya.. Itulah mentor yang dicari dan yang berjaya. Insyaallah kita juga akan menjejakinya . Jika dia jutawan , kita juga jutawan. Dan akhirnya tugas kita bantulah saudara kita yang lain untuk berjaya seperti kita kerana Allah s.w.t berfirman "Tidak sempurna iman seseorang itu kalau dia tak kasihkan saudaranya, sebagaimana dia kasihkan dirinya sendiri".

Bantulah! Bantulah dan bimbinglah saudara kita yang lain selagi mereka inginkan bimbingan, kerana Allah S.W.T akan menambahkan lagi rezeki dan pertolongan untuk kita. Tidak mustahil bagi Allah S.W.T. Allah S.W.T boleh lakukan semuanya dengan sekelip mata.

Wallahuallam